A korkedvezményes nyugdíjak hiánya elsorvasztja a megterhelő hivatásokat

A Fidesz-kormány még 2012-ben törölte el a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, amiért azóta sem kompenzálta a kirívó megterhelésnek kitett munkavállalókat, akiknek az életéből a tervezhetőséget és a stabilitást iktatták ki a rendszer megszüntetésével.

Immár hét év telt el a nagy port kavart és jelentős elégedetlenséget kiváltó, egyes munkavállalói érdekképviseletek szerint minimum 15-20 százalékos lemorzsolódást eredményező intézkedés óta, és a korkedvezményes nyugdíj elvételének negatív hatásai egyre nyilvánvalóbban kezdenek kiütközni a magyar társadalomban.

Az Alfahírnek Dobi István, a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) elnöke  úgy fogalmazott, hogy az európai uniós országok túlnyomó többségében az élettanilag megterhelőbb munkakörökben a munkavállalók életkorának növekedésével a munkavégzés terheit valamilyen módon igyekeznek csökkenteni.

“Magyarországon ezt eltörölték, helyette viszont nem jött létre új rendszer, csak az ígérgetés megy”

– tette hozzá. Kifejtette, hogy a buszvezetők körében ez például egyre nagyobb emberhiánnyal jár, vannak olyan régiók és társaságok, ahol már komoly nehézségeket okoz kellő számú embert találni a helyi járatok üzemeltetésére. Szerinte egyre gyakrabban hallani arról, hogy ukrán vendégmunkásokkal pótolnák a hiányzó munkaerőt.

A szakszervezeti vezető szerint a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetésével a kiszámíthatóságot, az életpálya tervezhetőségét és az ez által nyújtott biztonságot vették el a munkavállalóktól. Hozzátette:

ezzel mind a mostani, mind a leendő munkavállalók számára kiiktatták a motivációt a rendszerből.

Ezen szerinte az sem segít, hogy elmaradtak az érdemi béremelések, és úgy látja, hogy a kormánynak hamarosan lépnie kell, ha az országon belül akarja tartani a munkaerőt.

Dobi István szerint egy olyan rendszer bevezetése lehetne megoldás a jelenlegi helyzetre, ami figyelembe veszi a munkaidő hosszát, a fizikai megterhelést és a munkavállaló életkorát, és ezeknek megfelelően honorálja az elvégzett munkát.

“Ez ne azt jelentse, hogy 30 évnyi megterhelő munka után kirakják az embert az út szélére, mondván, képezze át magát mondjuk gyertyakészítővé”

– hangsúlyozta a KDSZSZ elnöke.

Forrás és bővebben itt:https://alfahir.hu/2019/01/09/korkedvezmenyes_nyugdij_jobbik_pinter_tamas_kozlekedesi_dolgozok_szakszervezeteinek#disqus_thread

Kapcsolódó cikkek

Nyilvánosságra fogjuk hozni azoknak a képviselőknek a nevét, akik nemet mondanak a dolgozók béremelésére, hogy a dolgozók is nemet mondhassanak az ilyen képviselőkre.

O.L.K.T.

Minden rendben van…

O.L.K.T.

Az igazi hősök köztünk élnek

O.L.K.T.