A kilakoltatási moratórium vége óta 234 családot raktak ki otthonából – az idei év a családok éve lesz a Fidesz szerint!

0

Kicsivel több mint két hét alatt 234 családot rakott az utcára a Fidesz kormány! Újra családok ezrei kerülhetnek utcára, ami már elkezdődött. A bankvezérek minden bizonnyal nem forgolódnak álmukban. Az elmúlt években általában 3-4 ezer család került utcára a moratórium lejártakor, többségében bedőlt jelzáloghiteles adósok.

2018 Április 30-án lejárt a meghosszabbított, téli kilakoltatási moratórium, a legtöbb család már meg is kapta a lakása elhagyása felszólító határozatot.

A szakértők szerint idén 35-38 ezer kilakoltatásra kell számítani, ami közel 100-120 ezer ember lakhatási válságát idézheti elő – számolt be az ATV.

A közhiedelemmel ellentétben a kilakoltatások nem csupán a bedőlt hiteleseket érintik, hanem egyes önkormányzati lakások bérlőit is, akiket általában cserelakás lehetősége nélkül raknak az utcára miközben vígan röhögnek a szegény, nincstelenné vált magyar emberek sorsán a bankok. Elvégre mi, átlag emberek addig vagyunk nekik jók, amíg tejelünk, mert utána minket is eldobnak, mint egy használt tejes flakont, majd kidobnak a házainkból, lakásainkból, és beköltöztetnek valaki mást, aki majd hajlandó részt venni abban az adósságspirálban, ami az előző lakók vesztét okozta…

“Még nem tudjuk hogyan tovább, nekünk elsősorban a két gyerek a fontos. Nem tudjuk még, megmondom az őszintét, megpróbálunk mindent, összerakni magunkat, nagyon nehéz, de megpróbáljuk”

– mondta korábban az A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistája Tóth Fanni egy kilakoltatott szavait. Ezek és a hasonló megnyilvánulások minden bizonnyal nem hatják meg a nagy bankvezéreket, akik továbbra is nyugodtan alhatnak villáikban vagy épp a Karibi-térségben ringó jachtjaikon. Nem kell aggódni, meglesz. Pénzeteknél vagytok! Egyes ingatlan szakemberek szerint azt a bátor húzást kellett volna már a legelején – a bankok legelső pofátlan húzásánál a svájci frank alapú hiteleknél – amit Izland is meglépett. Akkor kérdezem én, hogy ez a 900 ezer család miért nincs a Kossuth téren?

A “családbarát” kormány szavakban ugyan kiáll a rászoruló családok mellett, ám tettekben már sokkal kevésbé. Ezt jól mutatja az is, hogy az elmúlt években hogyan változott a kilakoltatások száma. Völner Pál igazságügyi államtitkár egy parlamenti kérdésre adott írásbeli válasza szerint míg 2012-ben 1020, 2013-ban pedig 1300 kilakoltatásra került sor, addig 2015-ben már 2335, 2016-ban pedig 3474 kilakoltatás történt. Ugyanakkor azoknak a köre, akiknek el kell hagyniuk az ingatlant, ahol addig laktak, jóval szélesebb, hiszen a legtöbben – felszólításra – önként távoznak. Völner tájékoztatása szerint 2013 és 2017 között mintegy 240 ezer ingatlan került árverésre meghirdetésre. Az igaz, hogy a kabinet egy hónappal kitolta az idei téli kilakoltatási moratórium határidejét (március vége helyett április végén jár le), ám ennek minden bizonnyal nem a kormánypárti politikusok szociális érzékenységéhez, hanem az április 8-ai választásokhoz van köze: nem mutatna jól, ha kampányfinisben kezdenék el utcára tenni a családokat. Arról, hogy a kormányt mennyire érdekli a nehéz helyzetben lévő családok sorsa, a korábbi intézkedések is árulkodnak: például 2015-ben ahelyett, hogy növelték volna, inkább megszüntették az országos lakásfenntartási és a nagyobb települések számára kötelezően előírt adósságcsökkentési támogatást is.

 

olkt.hu

..