A Frontexre hivatkozva hazudik a Belügyminisztérium, holott a Frontex arról adott tájékoztatást, hogy nincs migráció

0

Rendkívüli rendőrfőkapitányi értekezletet tartott Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Bácsalmáson, a Magyarország schengeni határszakaszán felerősödött migrációs nyomás miatt – közölte a tárca kedden az MTI-vel.

Majd ez után Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója a nemzetközi hírszerzési tapasztalatokra, a FRONTEX elemzéseire hivatkozva kiemelte, hogy

“a magyar rendőrségnek tartósan kell berendezkednie a migrációs nyomás kezelésére. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kizárólag komplex intézkedések eredményezhetnek sikert a határőrizet és az embercsempészés elleni fellépés területén.”

Pár hete a Frontex sajtótájékoztatót tartott a magyarországi migrációról.

Hatéves mélypontra süllyedt tavaly az illegálisan érkező bevándorlók száma az Európai Unióban, valamivel több mint 139 ezer embert regisztráltak a tagországok külső határain – jelentette a Frontex.

Az EU part- és határvédelmi ügynökségének friss értékelése szerint abszolút nincs migránsveszély Magyarországon.

2019-ben érkezettek száma 92 százalékkal alacsonyabb volt a migrációs válság tetőpontján, 2015-ben feljegyzett több mint 1 milliónál.

Az előzetes adatok szerint a csökkenés éves mértéke 6 százalék volt, és így a tavalyi lett a legalacsonyabb szám 2013 óta.

A bevándorlók száma már 2018-ban is jóval alacsonyabb volt a korábbiaknál, főleg a Földközi-tenger középső és nyugati részén húzódó útvonalak visszaszorulása miatt.

A legfőbb belépési pontnak még mindig Görögország számít, ahol kb. 82 ezren értek partot, ez 46 százalékkal több, mint az előző évben.

A migrációs nyomás tavasszal erősödni kezdett, szeptemberben tetőzött, a hidegek beköszöntével pedig újból csökkenésnek indult.

Spanyolországban 54 százalékos visszaesés volt megfigyelhető az egy évvel korábbihoz képest, így 24 ezerre csökkent az érkezők száma, akiknek a legnagyobb csoportjait a marokkóiak és az algériaiak képezték.

Olaszországban eközben kb. 14 ezer illegális határátlépést regisztráltak, ami 41 százalékos csökkenésnek számít. Legtöbbjük tunéziai és szudáni állampolgár volt.

A görög szigetekről az ország szárazföldi részére szállított migránsok egy része folytatta útját a Nyugat-Balkánon keresztül. Ennek megfelelően az év második felében nőtt az érkezők száma a görög-albán, valamint a Szerbia és Magyarország, illetve Horvátország közötti határon is.

A nyugat-balkáni útvonalon összesen 14 ezer embert regisztráltak, ami több mint kétszerese az előző évi adatoknak.

A bevándorlók legnagyobb csoportját az afgánok tették ki, legtöbbjük a kelet-mediterrán, illetve a nyugat-balkáni útvonalon át érkezett.

A Frontex azt is megállapította, hogy a 2018-as 19 százalékról 23 százalékra nőtt a nők aránya. A 14 évnél fiatalabb gyerekek száma októberig nagyjából 14 600 volt.

Tehát kijelenthető, hogy migrációs nyomás nem várható semmilyen útvonalon.

– mondta el akkor Fabrice Leggeri az EU part és határvédelmi ügynökségének vezetője Strasbourgban az EU Parlamentben.