A fideszes propagandának is leesett, hogy brutálisan drágulnak a zöldségek!

A Magyar Nemzet cikkezett arról, hogy a tavalyi évhez képest jócskán felment a paprika, paradicsom és egyéb zöldségek ára.

A fideszes szennylap a cikkben arról értekezett, hogy a legnagyobb áremelkedést az úgynevezett hajtatott zöldségeknél – paradicsom, paprika – lehet tapasztalni.

Az “Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere szerint a Budapesti Nagybani Piacon augusztus első napjaiban 435-560 forintot kérnek a hazai gömbparadicsomért, a fürtös pedig ennél is többe, mérettől függően 540-755 forintba kerül. Az előző évhez viszonyítva ez több mint hetvenszázalékos áremelkedés.

A paprika még jelentősebben drágult egy év alatt. Az édes, tölteni valóért július végén, augusztus elején 390, 420 forint és 445 forintot kértek a fővárosi nagybanin, míg egy éve 220 és 310 forint között mozogtak az árak. A kifejezetten lecsónak szánt paprika kilója több mint száz forintot ugrott egy év alatt: az idén 290 forintos kilónkénti áron kínálják a zöldséget a tavalyi 180 forint után. A vöröshagyma kilója 165-220 forint augusztus első napjaiban, a múlt évi 130 forintos szinttel összehasonlítva tehát e terménynél is jelentős a drágulás. Hasonló mértékben emelkedett a gumós zeller ára, a tavalyi 345 forint helyett most 450-625 forintot kérnek a terményért a kereskedők.

Drágább lett a burgonya is, fajtától függően 225 és 380 forint körül alakulnak az árak augusztus első napjaiban. A fejes káposzta kilója harminc forinttal drágult, a karfiolé 55 forintot ugrott. A csemegekukorica rajongói sem örülhetnek, a kedvelt termény darabja ugyanis 67,5 forintról 110-150 forintra nőtt egy év alatt. Olcsóbb lett ugyanakkor a kelkáposzta, a petrezselyem és a sárgarépa. Utóbbit az egy évvel korábbi 275 forint helyett 200 forintért kínálják a nagybanin”

– vázolja a piaci helyzetet a lap.

A Magyar Nemzet szerint idén kissé szűken véve, de keresleti a piac, azaz mennek felfelé az árak, mert nincs túlkínálat. Ez a kereskedőknek és a termelőknek jó, utóbbiaknak azért, mert így be tudják építeni az árba a munkaerő növekvő bérezését. Az utóbbi években ugyanis a napszámosok is már 1000-1200 forintot kereshetnek óránként.

 

Kapcsolódó cikkek

Ujhelyi István: Orbán és Strache kapcsolata

O.L.K.T.

FELHÍVÁS HOZZÁTOK HONFITÁRSAIM!

O.L.K.T.

Jakab Péter:EU-s munkabér bevezetése

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!