A Fidesz megint seggbe rúgta a kisvállalkozókat!

Jövőre ismét kétszámjegyű minimálbér-emelés jöhet, legalábbis a kormányközeli szakszervezet és a kormányzati médiagépezet feltűnően egy rugóra járó kommunikációja szerint. Kérdés azonban, kinek lesz ez jó. Az általunk megkérdezett szakértő szerint legfeljebb a tőkeerős nagyvállalatoknak, meg az államkasszának.

Dávid Ferenc szerint hazugság!

Dávid Ferenc érti, hogy a Munkástanácsok, valamint a kormány ugyanazt szajkózza, hiszen mindketten jól járnak a minimálbérek 13-15%-os emelésével. Önmagában nem is az a baj szerinte, hogy a nyugat-európai viszonylatban még mindig szerény fizetésért dolgozó magyar munkavállalók bére egy ideje emelkedik. A probléma ott kezdődik, hogy az évek óta dinamikusan növekvő béreket a munkaadóknak valamiből ki is kellene fizetni, járulékostul természetesen.

A vállalkozók érdekképviseletének korábbi vezetője azt mondja, itt most egy olyan, háromoldalú megállapodásra lenne szükség, amely a magánszférában működő cégek reális fizetőképességét is figyelembe veszi, máskülönben a hazai kis- és középvállalkozók tömegével húzhatják le jövőre a rolót.

Dávid érdeklődésünkre határozottan kijelentette: ha valóban meglépi a kormány az újabb drasztikus minimálbér-emelést, azzal kizárólag a költségvetés fog jól járni, a magasabb nettó fizetések után a munkaadók által befizetett többletjárulékok miatt. A nagy budapesti informatikai cégek, bankok, vagy éppen győri autógyártók természetesen ki fogják tudni gazdálkodni ezt, de mi lesz azokkal a vidéki, főleg falusi kisvállalkozókkal, például kocsmárosokkal, vendégház-tulajdonosokkal vagy kisboltosokkal, akik már évek óta alig bírják a terheiket? – tette fel a kérdést.

„A hazai tulajdonban lévő, vidéki mikro- és kisvállalkozó ezt nem fogja tudni kifizetni” – állítja, hozzátéve: ha a borsodi és szabolcsi szatócsboltosok megelégelik az évek óta tartó szélmalomharcot, tömegével húzzák le a rolót, és akkor a falvakba már a pap is csak temetni jár majd. Vagyis a kormány elképzelése nem veszi figyelembe, hogy ez már nem csak gazdasági, hanem nagyon komoly szociológiai kérdés is.

Dávid Ferenc szerint a kötelezően előírt minimálbér-emeléssel óvatosan kellene bánni akkor, amikor a gazdaság minden mérvadó előrejelzés szerint be fog lassulni jövőre, a jól prosperáló ágazatokban működő, végső soron a versenyképességüket féltő nagyvállalatok pedig előírás nélkül is emelni fogják a dolgozóik bérét a munkaerő-megtartás miatt.

 

 

Szerző: Nagy András

 

 

olkt.hu

Kapcsolódó cikkek

Kósa Lajos előkerült és megint baromságokat beszélt.

Rubóczki Tamás

Fájdalmas: Akkora baromságokat hordott össze a honvédelmi miniszter, hogy még egy kisbaba is fulladozna a röhögéstől!

Rubóczki Tamás

Bayer Zsolt leszarjankózta a néppárti vezetőt

O.L.K.T.

Hozzászólok