A Fidesz hazudik és ködösít, miközben egész Budát sertéspestissel fertőzött területté nyilvánították, tömegsírba temetik az elhullott állatokat Budakeszin

A Magasles vadászblog szúrta ki, hogy a Nébih frissítette Magyarország interaktív sertéspestis-térképét és eszerint a hatóság Buda teljes területét, illetve Budapest agglomerációjának teljes dunántúli felét úgynevezett “szigorúan korlátozott területté” (SZKT) nyilvánította. A képen ezt lilával jelölték.

Buda teljes területét, illetve Budapest agglomerációjának teljes dunántúli felét úgynevezett “szigorúan korlátozott területté” (SZKT) nyilvánította a NÉBIH.

Azon belül látható egy piros vonallal bekerített rész, az ezen belül is kiemelt, úgynevezett magterület.
Elsőként a 444 írta meg, hogy a múlt héten tömegesen kezdtek elhullani a vaddisznók a Pilisi Parkerdő Zrt budakeszi erdészetének disznóskertjében – ami nem azonos a közismert budakeszi vadasparkkal, bár attól nem esik messze.

Budapest és környéke egyik felének SZKT-vé nyilvánítása egy rakás különleges szabállyal jár, amiket az országos főállatorvos szabott meg egy idén februári határozatában.

A szabályok egy része komoly terheket ró az otthon disznót tartó magánemberekre.

– Kezdve azzal, hogy akit azon kapnak, hogy moslékkal etet – ami amúgy is tilos lenne, csak békeidőben úgysem derül ki – annak állami kompenzáció nélkül, azonnal kiirtják a teljes állományát.

– Aki kültéren tartja a disznóit, az köteles a helyszínt kettős kerítéssel körbevenni. Ha nem teszi meg, akkor 90 napon belül kártalanítás nélkül leölik az állatait.

– (Ha súlyosbodik a helyzet, az illetékesek dönthetnek úgy, hogy az SZKT-n belül válogatás nélkül minden nem nagyüzemben tartott disznót kiirtanak, de ez egyelőre nem történt meg.)
– Az érintett területen belül nemcsak a nagyobb telepeken, hanem otthon is kötelező kötelező lesz a kéz- és lábfertőtlenítő használata. Sőt bármilyen autó is csak kerékfertőtlenítés után mehet be a diszkóknak otthon adó udvarrészbe és csak így jöhet ki onnan. A disznókhoz be sem mehet más, csak a gazdájuk vagy a gondozójuk, a tulajdonos pedig köteles részletes nyilvántartást írni minden olyan személyről, aki kapcsolatba kerül a sertésekkel. A lilával jelzett területen belül minden 8 hetesnél idősebb sertés egyedi jelölést kap.

A fővároskörnyéki fertőzés epicentrumában, a budakeszi disznóskertben a 444 tudomása szerint nem égetéssel vagy megsemmisítőtelepre való szállítással, hanem egy helyszínen ásott tömegsírba való temetéssel szabadulnak meg a rengeteg hullától.

Elég biztonságos ez, tekintetbe véve a sertéspestis vírusának hírhedt szívósságát? – kérdeztem meg a Nébih-től.

Válaszukban elmondták, hogy a mentesítési terv három lehetőséget biztosít a vaddisznóhullák ártalmatlanítására. Alapszabályként fehérjefeldolgozóba kell vinni a dögöket. De ha ez akadályba ütközik, vagy “a járványhelyzet sajátossága indokolja”, lehetséges a helyszínen történő elásás, illetve a megfelelően kialakított gödörbe való elföldelés.

“A Budakeszi erdészet körbezárt vadászterületén minden körülmény mérlegelése után az állategészségügyi hatóság ez utóbbi, az adott helyzetben legkisebb járványügyi kockázatot jelentő megoldás mellett döntött. A körbezárt vadászterületen elhullottan talált valamennyi vaddisznótest a zárt területen belül kialakított gödörben kerül megsemmisítésre, ami akár százas nagyságrendű állati testet jelenthet a kert kiürítéséig. A földdel való betakarást megelőzően a testek vírusölő szerrel történő permetezése és a gödör megfelelő mérete alapján ez a módszer további fertőzésveszélyt nem jelent.”

Beszéltem olyan vadásszal, aki szerint a gödörbe temetés nem eléggé biztonságos eljárás és szerinte ezért tudott a járvány egy Eger környéki vadaskertből továbbterjedni nyugat felé. A Nébih szerint viszont az elföldelés “engedélyezett és biztonságos megoldás”, ezért “a zárt vadaskertek felszámolása során a helyi hatóságok más esetben, így Heves megyében is engedélyezhették gödör létesítését.”

Kapcsolódó cikkek

Feladva elveit minden áron szolgál egy embertelen hatalmat

O.L.K.T.

Tisztességes egészségügyi ellátást csak azok kapnak, akik ki tudják fizetni a magánrendelőket. Jól van ez így?

O.L.K.T.

Újabb botrány a TAO-támogatások körül!

Rubóczki Tamás