A Fidesz ellen fordult a Néppárt többsége

0

Az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, amely szerint a jogállamiság Magyarországon és Lengyelországban még mindig romlik – írja a Euronews.

Ez azt is jelenti, hogy az EU elmulasztja, hogy ezekben az országokban az alapvető jogokat az EU értékeihez igazítsa. A bírói szolidaritás példa nélküli nyilvános kimutatása révén egész Európából érkeztek bírók Lengyelországba, hogy elutasítsanak egy sor olyan törvényt, amelyek veszélyeztetik a bírák függetlenségét.

Az európai intézmények nyomást gyakoroltak Varsóra az igazságügyi reform megállításához, de csekély sikerrel. A lengyel bírák küldöttsége Strasbourgba utazott, hogy figyelemmel kövesse a plenáris ülést, és beszámoljon a jelenlegi helyzetről.

“Az úgynevezett reform célja nem az, hogy az igazságszolgáltatás valóban jobban működjön. Valójában ezek a reformok a bírókat célozzák, és azt akarják, hogy a végrehajtó és a törvényhozói hatalomtól minél inkább függõvé váljunk, vagy azzá tegyenek bennünket.
És valójában ez az, ami nagyon veszélyes”

– nyilatkozta az Euronewsnak Joanna Hetnarowicz-Sikora, lengyel bíró.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy fokozza a nyomást, és felkérte az Európai Bíróságot, hogy rendelje el a lengyel bírákra alkalmazandó fegyelmi szabályrendszer felfüggesztését.

Ezt a lengyel kormányzó párt képviselői nem fogadták el. Ryszard Legutko, lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő így kommentálta mindezt:

“Maga az ötlet, hogy az Európai Bizottság beavatkozik egy tagállam jogalkotási folyamatába, eleve felháborító”.

Brüsszel aggodalmát fejezi ki a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban is. A javaslatot az Európai Parlamentben a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is nagy többséggel támogatta. A horvát elnökség szeretné befejezni még ebben a félévben a 7-es cikkely szerinti eljárást, ezt üdvözli a magyar kormánypárt. TAMÁS DEUTSCH, EP képviselő, EPP, MAGYARORSZÁG

“Welcome, hurrá, heuréka! Mielőbb történjen ez meg!”

– mondta sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

A magyar kormány tudja, hogy a Tanácsban soha nem kap többséget, hogy megbüntessék őket, mivel Lengyelország soha nem fog szavazni ellenük és ez fordítva is igaz.

Ez egy bonyolult helyzet az EU számára. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint az EU egysége a tét.

“Magyarország és Lengyelország kitűnő példája annak, hogy hogyan tud darabjaira hullani az Európai Unió, ha nem figyelünk oda”

– jelentette ki. Ezért az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek egy új jogállamiság-mechanizmus megalkotásán kellene dolgoznia.