A CSEHEK NEM TŰRIK A KORMÁNYFŐ KORRUPCIÓJÁT! Ellenben a magyarokkal

A rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetést tartották Prágában, miután kiderült, hogy uniós pénzek jutottak a miniszterelnök környezetéhez. 250 ezren vonultak utcára.

ÉBREDJ MAGYARORSZÁG, MI MÉGIS MEDDIG TŰRÜNK ?

A 30 évvel ezelőtti bársonyos forradalom óta nem gyűlt össze tüntetésen akkora tömeg Csehországban, mint most vasárnap Prágában, hogy Andrej Babis miniszterelnök lemondását követeljék. Babist azzal vádolják, hogy visszaélt a uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között .

A szervezők szerint a vasárnapi felvonuláson 250 ezer ember vehetett részt, viszont a rendőrség inkább nem bocsátkozott becslésekbe.
A transzparenseken a leggyakrabban feltűnő jelszavak a Mondj le!, Elegünk van! és a Nem adjuk fel a demokráciát! voltak.

Nem ez volt az első nagy tüntetés, Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett Babiš lemondását.

A megmozdulásokat egy egyetemistákból verbuválódott civil mozgalom szervezi. Az egyik szervezővel, Benjamin Rollal a múlt héten mi is beszéltünk. Akkor a 444-nek azt mondta: „Nem akarunk orbáni típusú nacionalizmust és látszatdemokráciát Csehországban. Látjuk, hová vezet, ha a politikai vezetők kezében túlzott médiahatalom összpontosul, és ha a kormány szánt szándékkal üldözi a civileket.”

A parlamenti ellenzék a héten a kormány elleni bizalmatlansági indítványt terjesztett be, csakhogy a 200 tagú parlamenti alsóházban ehhez 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék nem rendelkezik.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de mivel a kormányt kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselőben bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve valószínűleg kudarcra van ítélve. (Reuters)

Kapcsolódó cikkek

Pokol Béla volt alkotmánybíró keményen nekiment Orbánnak!

O.L.K.T.

Leonardo DiCaprio eddig 1,5 milliárdot szánt az amazonasi esőerdő megmentésére

O.L.K.T.

Mindent megtesz a hatalom, hogy eltitkolja a szegénységet

O.L.K.T.