A CSEHEK NEM TŰRIK A KORMÁNYFŐ KORRUPCIÓJÁT! Ellenben a magyarokkal

0

A rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetést tartották Prágában, miután kiderült, hogy uniós pénzek jutottak a miniszterelnök környezetéhez. 250 ezren vonultak utcára.

ÉBREDJ MAGYARORSZÁG, MI MÉGIS MEDDIG TŰRÜNK ?

A 30 évvel ezelőtti bársonyos forradalom óta nem gyűlt össze tüntetésen akkora tömeg Csehországban, mint most vasárnap Prágában, hogy Andrej Babis miniszterelnök lemondását követeljék. Babist azzal vádolják, hogy visszaélt a uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között .

A szervezők szerint a vasárnapi felvonuláson 250 ezer ember vehetett részt, viszont a rendőrség inkább nem bocsátkozott becslésekbe.
A transzparenseken a leggyakrabban feltűnő jelszavak a Mondj le!, Elegünk van! és a Nem adjuk fel a demokráciát! voltak.

Nem ez volt az első nagy tüntetés, Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett Babiš lemondását.

A megmozdulásokat egy egyetemistákból verbuválódott civil mozgalom szervezi. Az egyik szervezővel, Benjamin Rollal a múlt héten mi is beszéltünk. Akkor a 444-nek azt mondta: „Nem akarunk orbáni típusú nacionalizmust és látszatdemokráciát Csehországban. Látjuk, hová vezet, ha a politikai vezetők kezében túlzott médiahatalom összpontosul, és ha a kormány szánt szándékkal üldözi a civileket.”

A parlamenti ellenzék a héten a kormány elleni bizalmatlansági indítványt terjesztett be, csakhogy a 200 tagú parlamenti alsóházban ehhez 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék nem rendelkezik.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de mivel a kormányt kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselőben bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve valószínűleg kudarcra van ítélve. (Reuters)

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!