A bajszos sz@r aláírta, aztán elment pecázni

A tiltakozások ellenére Áder János köztársasági elnök  aláírta az MTA-törvényt, amely elveszi az Akadémiától a kutatóhálózatát.

“A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” című indítványt. A döntés eredményeként az MTA-ról leválasztják a kutatóhálózatát.

Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára, a képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztését.

Az elfogadott törvénymódosítások eredményeként az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd.

Az MTA akkor közölte:

A kormány a magyar tudományosság egész rendszerét átalakító elképzeléseit azzal indokolta, hogy az azt összegző javaslat megalapozza megújuló tudomány- és innovációs politikájának szabályozási kereteit, a KFI rendszer megújítását, és lefekteti az új innováció- és tudománypolitika finanszírozásának, valamint a felfedező és alkalmazott kutatás támogatásának alapelveit.

A magyar tudományos közösség ugyanakkor egyértelművé tette, hogy elutasítja a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatát. A tervezett intézményi és finanszírozási struktúra ugyanis ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot.

Tudósok és kutatók tiltakoztak, és arra kérték Áder Jánost, hogy dobja vissza a törvényt, azonban a köztársasági elnök pénteken aláírta azt.

Forrás és a teljes cikk itt olvasható:https://www.portfolio.hu/gazdasag/ader-alairta-az-mta-torvenyt.330891.html

Kapcsolódó cikkek

Az Andy Vajnának ígért TV csatornák mégsem az övéi lesznek…egyelőre.

O.L.K.T.

Csúnyán megalázták Orbánt!

H Miklós

Egy hatalmas írás: Orbán Viktor: magyarázom a bizonyítványom – Karinthy Frigyes után szabadon

O.L.K.T.