A bajszos szar, a fidesz tolla aláírta a túlóratörvény módosítását

0

A bajszos marionett bábú aláírta a munka törvénykönyve módosítását. Az alábbiakban közöljük Áder János nyilatkozatának teljes szövegét:

A Munka Törvénykönyvének módosítását – amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgáltam meg.  

Elsőként megállapítottam, hogy a módosítás nem ütközik az Alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.   

Másodszor összevetettem az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval. Megállapítottam, hogy számos országban (például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország) a túlóra mértéke a magyarországival megegyező, vagy azt meghaladó mértékű.  

Harmadszor megvizsgáltam, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország 4 és fél millió munkavállalóját. Csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák?   

Megállapítottam:

–    a Munka Törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni;

–    a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja;

–    a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól;

–    a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók;

–    nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.   

Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését. A Munka Törvénykönyvének módosítása  az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen.    

Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok”.

Azt, hogy a köztársasági elnök minden bizonnyal aláírja a módosítást, előre jelezte, hogy az atv.hu-nak vezető fideszes politikusok úgy nyilatkoztak: “Miért ne írná alá?” “Remélem, erre adok nagyobb esélyt”.

Ezt követően csütörtök délelőtt Orbán Viktor úgy nyilatkozott az atv.hu-nak, hogy a változtatás “működni fog”.

atv.hu