A 75 évesnél fiatalabbak több mint fele úgy hal meg, hogy a halála megelőzhető lenne

0

Tízből nyolc haláleset elkerülhető lenne Magyarországon – jelentette 2016-os adatokra hivatkozva az európai Unió statisztikai hivatala, a Eurostat. Magyarország ezzel a 80 százalékkal harmadik az EU-tagországok között Románia és Litvánia után, a lista utolsó három helyén pedig Hollandia és Lengyelország (64%), illetve Franciaország (61%) áll. Az EU-s átlag 68 százalék.

Elkerülhetőnek a Eurostat azokat a haláleseteket nevezi,

  • ha optimális egészségügyi ellátással vagy tájékoztatással megelőzhető lett volna
  • az áldozatok fiatalabb, mint 75,
  • fő okuk szívroham és stroke,

2015-ben a Eurostat még csak tízből négy magyarországi halálesetet nyilvánított elkerülhetőnek, az ugrásszerű emelkedés oka az, hogy 2015-ben még csak azokat a haláleseteket vette számításba, amelyek optimális egészségügyi ellátással elkerülhetőek lettek volna. 2016-ban a Eurostat már két kategóriát vont össze elkerülhető halálesetek néven, a megelőzhető és a kezelhető halálesetekét. Eszerint Magyarországon a 75 évesnél fiatalabbak 51,7 százaléka hal meg úgy, hogy a halála megelőzhető lenne, ami a Szlovéniában mért 53,5 százalék után a második legrosszabb arány az Európai Unióban. Az EU-átlag 43 százalék. Azoknak a halásleseteknek az aránya, amelyeket megfelelő kezeléssel el lehetett volna hárítani, Magyarországon 27,8 százalék.

Ami a teljes halmazt illeti, az elkerülhető halálesetek között a leggyakoribb ok a szívroham (15 százalék), a légzőszervi daganatos megbetegedés (14%), a stroke és az alkoholhoz köthető betegségek (7-7 %), illetve a végbélrák (6%).

(A Euronews nyomán)/168 óra/https://168ora.hu/itthon/eurostat-egeszsegugy-halaleset-statisztika-magyarorszag-173748