8 évente kötelező a vízóra csere! Vagy komoly büntetés!

Sokan elfelejthetik, vagy egyáltalán nincs róla tudomásuk, de bizony 8 évente kötelező a vízórák, azaz a mellékvízmérők cseréje, mert ennyi idő után veszítik el hitelességüket. A csere költsége pedig a fogyasztót terheli.

Nincs mese, érdemes észben tartani és figyelemmel kísérni sok más mellett ezt is, hiszen a fogyasztói szerződések tekintetében aki nem veszi komolyan a vízórák cseréjéről szóló értesítéseket, annak bizony az adott vízművel kötött fogyasztói szerződése semmissé válik ami újabb bonyodalmakat okozhat.

 

8 évente kötelező a csere

A törvény értelmében mérést kizárólag hiteles mérőeszközzel lehet végezni, ami azt jelenti, hogy a szolgáltató és a felhasználó közötti tényleges elszámolás alapja csak hiteles eszköz lehet. A mellékvízmérők hitelességét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési hivatal (MKEH) törvényes, sértetlen tanúsító jele (plomba, matrica) bizonyítja.

A mellékvízmérő cseréjére akkor van szükség, ha a mérő hitelessége lejárt. Cseréjéről a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

A mellékvízmérők hitelességi ideje a 2012. szeptember 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében 8 év. Amennyiben a vízmű jelzi, hogy hamarosan lejár a mérőóra hitelessége, érdemes még időben lépni, különben megszűnik az érvényben lévő szerződés, amit csak még több utánajárással, illetve papírmunkával lehet újra megkötni.

 

Tízezer forint körül mozognak a cserék díjai mérőnként

A hitelesített mérő cseréjét elvégezheti egy megbízott kivitelező, minősített vállalkozó, de a szolgáltatás megrendelhető vízművektől is, amely esetben kevesebb dolga van a tulajdonosnak.

Mivel nincs hatósági ára egy cserének, ezért érdemes körülnézni a piacon mielőtt megbíznánk valakit. Társasházak esetében sok esetben a közös képviselő is tud ajánlani megbízható vállalkozót vagy szerződött szakembert aki akár a több lakásos cserét az általa szabott árakhoz mérten kedvezménnyel is számolhatja.

Bár az árak között nagy különbség nincs, a munkálatok megkezdése előtt ugyanakkor érdemes rákérdezni a kiszállási díjra. (Lehet olyan eset is, amikor külön számolják fel azt, vagy egyáltalán magában az árba építik be azt. Sőt! Olyan is lehetséges mikor a kiszállási díjjal nem is számolnak.)

 

Fontos még tudni, hogy a mérőcserét üzembe helyezésnek kell követnie, melyet szolgáltatónként változóan, de külön kell kérvényezni a társaságoktól, amely külön díjtétellel jár.

 

Ezekre kell figyelni a munkavégzésnél

A cserét követően írásban rögzíteni kell:

  • a fogyasztásmérő cseréjének okát;
  • a csere dátumát;
  • a lecserélt és a felszerelt fogyasztásmérő adatait (típus, gyári szám, átmérő, a hitelesítés vagy kalibrálás dátuma) és mérőállását, állapotát;
  • a lecserélt és a felszerelt fogyasztásmérő védelmi eszköz, eszközök azonosítóját;
  • távleolvasás érdekében a fogyasztásmérőhöz telepített eszköz azonosítóját;
  • a felhasználó vagy a képviselője, illetve a víziközmű-szolgáltató képviselőjének olvasható nevét és aláírását.

 

Fontos tudni itt is, ha a víziközmű-szolgáltató – az üzletszabályzat szerinti – kötbért támaszt, mert szerződésszegésre hivatkozik, akkor ennek megtörténtét neki kell bizonyítania. Szerződésszegés lehet például a fogyasztó részéről, ha a vízmérőóra ellenőrzését, a hibás óra javítását, hitelesítési vagy egyéb okból történő cseréjét, vagy leolvasását a szerződésben leírtak szerint nem teszi lehetővé, vagy pedig ha a javításra, cserére, karbantartásra és az elfagyás elleni védelemre maga köteles, utóbbiakról nem gondoskodik. De ugyanígy ide tartozik az az eset, ha a víziközmű-szolgáltatás igénybevételére szabálytalanul kerül sor.

Forrás:http://videk.ma/2019/05/fontos-tudni-ezt-kell-cserelni-8-evenkent-minden-haztartasban-vagy-buntetest-szabhatnak-ki/

 

Kapcsolódó cikkek

A III/II-be egyébként sem vettek volna fel keresztény embert!

O.L.K.T.

Teljes holdfogyatkozás lesz holnap kora reggel még sötétben!

O.L.K.T.

Orbán Gáspár egyháza szerint szó sincs lenyúlásról, Jézus Krisztus előbb ígért örök életet, mint a kétfarkúak

O.L.K.T.