A 2018-as választás tétje, hogy a Fidesz megszerzi –e a szavazatok többségét.

0

Okos ellenzéki együttműködés nélkül sima Fidesz-kétharmad lesz

Az ugyanis nem kérdés, hogy meglesz a mandátumok többsége. A jelenlegi választási rendszerben (és pártkstruktúrában) az 50 %-os szavazati arány lényegében automatikusan 2/3-os mandátumtöbbséget eredményez.

Ha a Fidesz idén megszerzi a voksok többségét, akkor valóban bármit megtehet.

Egyszer már volt ilyen helyzetben. Akkor élt, és visszaélt a hatalmával. Úgy változtatta meg a legfontosabb törvényeket, hogy nem egyeztetett a többi párttal, nem törekedett velük kompromisszumra, nem kérte ki a választók véleményét. Nemcsak nem írt ki népszavazást a választási és az Alaptörvényről, de utóbbiban meg is tiltotta népszavazás kiírását mindkét jogszabályról.

 

Nem kérdés, hogy ez antidemokratikus. Itt nincsen „egyrészről, másrészről”, vagy átmenet demokrácia és diktatúra között. Az ország legfontosabb törvényeinek egyetlen párt általi megváltoztatása egyértelműen diktatúra.

Ma a Fidesznek minden esélye megvan arra, hogy 2018 után olyan hatalommal rendelkezzen, amellyel ismét gátlások nélkül élhet és visszaélhet. A jelenlegi választási rendszerben ez az egyetlen dolog, amiben a választók talán megakadályozhatják. Akkor ha, csakúgy, mint 2014-ben, a többség a kormánypárt ellen szavaz.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!