Csigatempó

0

Hosszú, hosszú „elefántcsont tornyoskodás” után, pikk pakk, vázoltam néhány témacímet egy wordpress sablonra, oktatás, demokrácia, politika, foci stb., s két évvel ezelőtt elindítottam a Csapdák hálójában c. blogomat. A követő hónapokban kemény melóval feltöltöttem az üresen kongó cellákat tartalommal és nyitottam, azonos címmel, egy face oldalt is.
Csatlakozva a hasonló értékrendet követőkhöz, gondoltam, sokan rám találnak majd, egyetértenek a gondolataimmal, az ötleteimmel, a javaslataimmal. Az is lehet, mások cikizni fognak, minden esetre reméltem, beindulhat egy értelmes kommunikáció az általam felvetett témákban (is). Bíztam benne, sikerül bekapcsolódnom a netes véráramba.
Eltelt néhány hónap, mire rájöttem, hogy ez nem így működik.
Gombostű vagyok a face atyjának dagadó kazlában.
Ha nem fizetek egy-egy téma, poszt kiemeléséért, ha nem fizetek hirdetést, videót, ha nem követem a face algoritmusokat, s főleg, ha eszem ágában sincs influencerként viselkedni, akkor túró a fülembe. Senki sem fog rám találni, a kutya sem fog törődni velem.
S, valóban. A saját face profilomat nem számítva, ahová minden szösszenetemet szintén felraktam, ott is csupán néhány olvasót kivéve, a kutya sem foglalkozott a felvetéseimmel, miközben átlagban százezres követővel hasítottak, hasítanak a szakosodott műkörmösök, rapperek, dalszerzők s egyéb tollforgatók.
Így aztán az sem derülhetett ki számomra, hogy miben lenne igazam, miben tévednék s egyáltalán.
Évtizedekig az ellenkezőjét gondoltam, de jobb később, mint soha, be kell látnom, elég lassú felfogású vagyok. Rá kellett ébrednem, a celebek, a politikai kultúrát képviselők tematizáló képességeire inkább s bizton lehet számítani, mint a saját területükön szakértő, tanult emberek felvetéseire. Jelzett „kultúrákban” akár naponta, de minimum hetente történnek olyasmik, amelyek, isten tudja miért, kiválóan alkalmasak arra, hogy hétről hétre eltereljék figyelmünket a szerintem fontosabb dolgainkról. E történetecskék rendre semmisítik meg a már-már elinduló értelmes párbeszédeket, csírájában fojtják el a jövőt legózó vitáinkat. Azt vettem észre, hogy posztjaimban magam is kezdek rákattanni ezekre a kényszerpályákra.
Aktuálisan (ne ragadj le, mert jövő héten már mással kell helyettesítened), a Borkai videó sok mindent megmutat, a „lónak a faszát” is sok mindent megmagyaráz. Az ilyen heti szösszenetek elég szórakoztatóak, kiválóan alkalmasak arra, hogy néhány napig lekössék az írni-, kommentelni-, és olvasni-, böngészni vágyók figyelmét.
Sajnos, ez van. Ki a „lóf@szt” érdekel itt bármi más?
Antitestként, egy ideig, a blogommal és makacs jelenlétemmel a posztjaimban arra próbáltam rávilágítani unos-untalan, hogy szerintem, az évek óta generált taktikus történetecskék egyike sem ad magyarázatot a hogyan továbbra. Arra, mit is kezdhetnénk magunkkal, a minket körbefonó hazai problémáinkkal, a rejtelmes vagyonosodásokkal, a korrupciós ügyletek halmazaival, a társadalmunk szerkezetét néhány év alatt átláthatatlanná változtató kontraszelekcióval, továbbá a nemzetközi trendekkel, a globális fenyegetettségekkel.
Mi néhányan azt is próbáltuk magyarázni, hogy tök mindegy, milyen választás jön, lépre menve, a mézesmadzagon lógva, mi mindig a jobbat, többet, meg pláne az elégtételt ígérőkre szavazunk, nem észrevéve, hogy a saját szakmájukban (ha egyáltalán van) huszadrangú politikusok kezdetektől dróton rángatnak minket. Ha közgondolkodás, társadalmi tudat, egy csiga gyorsabban haladt előre az elmúlt harminc évben, mint mi.
Aktuálisan (ne ragadj le, mert éveken belül jön a következő) a mostani önkormányzati választáson sem, de a 2010-es parlamenti és az összes eddigi választáson sem arra szavazott a többség, amire a választásokat tételesen kiírták, hanem mindig valakik ellen. Azok ellen, akik, szerintünk, éppen, a megelőző időszakban lopva, rabolva, tönkretették az országot.
Hm.
Nyilván van némi generációs szakadék a gondolkodásom és a kínált lehetőségek között. Minden esetre, belátom, nincs mit tennem, ebben a közegben nincs szerepem.
Újabb, hosszú szünet vár rám, ránk.
Maradok tisztelettel….

János Kalapács
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!